Helpdesk
Winkelwagen

Hoe geef je les over gezonde relaties en seksualiteit? En hoe waarborg je sociale veiligheid rondom seksualiteit en relaties in alledaagse situaties in de klas en in de school? Hier hoorden lerarenopleiders en andere onderwijsmedewerkers in het hoger onderwijs meer over tijdens het online congres ‘Het hoort er gewoon bij’ dat Stichting School & Veiligheid en Rutgers op 5 november 2021 organiseerden.

Toekomstige onderwijsprofessionals leren les te geven over gezonde relaties en seksualiteit en het waarborgen van sociale veiligheid? Dat hoort er gewoon bij!

Hoe bereid jij als lerarenopleider en onderwijsmedewerker je studenten hierop voor?

Centraal tijdens het congres stond het motto ‘Het hoort er gewoon bij!’ Want toekomstig leraren moeten voorbereid worden op het lesgeven over een gezonde relationele en seksuele ontwikkeling. En ook op het waarborgen van sociale veiligheid rondom seksualiteit en relaties. Dat hoort er gewoon bij, vinden School & Veiligheid en Rutgers. Uit onderzoek van beide organisaties blijkt dat de mate waarin dat nu het geval is, nogal verschilt per opleiding. Er gaat veel goed, er valt ook nog veel te verbeteren.

Programma

Tijdens het congres werden de eerste resultaten uit de onderzoeken bekend gemaakt. Elsbeth Reitzema, werkzaam bij Rutgers expertisecentrum seksualiteit, benoemde enkele hoofdpunten. Op basis van de uitkomsten worden in de komende periode tools ontwikkeld om lerarenopleiders te ondersteunen bij het onderwijs over gezonde relaties en seksualiteit, vertelde Reitzema.

Dagvoorzitter Jan Jaap Hubeek, lerarenopleider en podcaster, ging in gesprek met lerarenopleider Frouwke Smit (HvA), docent biologie Stijn Hesselink en Elsemiek Schepers (adviseur Seksuele Integriteit en Sociale Cohesie bij Stichting School & Veiligheid). Uit hun verhalen bleek hoeveel een goede voorbereiding tijdens de opleiding kan bijdragen aan het pedagogisch vakmanschap in de lespraktijk, ook als het gaat om dit specifieke onderwerp.

Aansluitend vertelde Mathieu Heemelaar, is auteur en oud-hogeschooldocent, over zijn visie op seksuele en relationele vorming, aangevuld met een aantal praktische lestips. Waarna er een aantal workshops werden gegeven.

Anita on Paper vatte het hele congres (inclusief workshops!) samen in onderstaande illustratie.

Digitale goodiebag

Veel informatie vanuit het congres is verzameld in een ‘digitale goodiebag’. Onder meer de presentaties van de workshopgevers en handige tips en tools om gezonde relaties en sociale veiligheid rondom relaties en seksualiteit in de klas bespreekbaar te maken. Interesse?

Download hier de digitale goodiebag

Wil je ook enkele malen per jaar informatie, tips & tools ontvangen voor het onderwijs aan toekomstige docenten? Meld je aan voor de nieuwsbrief ‘Gezonde relaties en seksualiteit’.

Nieuwsbrief ‘Gezonde relaties en seksualiteit’

Lees hier meer over ons onderzoek aan pabo’s en lerarenopleidingen naar de mate waarin relationele en seksuele vorming en seksuele integriteit een plek krijgen in de opleiding tot leerkracht of docent.

Dit project is onderdeel van de Stimuleringsregeling Gezonde relaties en seksualiteit. Lees hierLees meer over de projecten ‘Gezonde relaties en seksualiteit’ aan welke projecten uit deze regeling School & Veiligheid nog meer meewerkt.

 

 

 

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school