
Om sneller en beter in te grijpen bij vermoedens van kindermishandeling zijn scholen sinds 2013 wettelijk verplicht om een Meldcode te hanteren. De Meldcode is een stappenplan voor (onderwijs)professionals dat zij moeten doorlopen als ze vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling hebben. Per 1 januari 2019 is het stappenplan iets gewijzigd.
Meldcode: vijf stappen
De Meldcode bestaat uit vijf stappen. Let op: de vijfde stap is per 1 januari 2019 iets veranderd. Hieronder staan de vijf stappen zoals deze sinds de wijziging gelden:
- In kaart brengen van signalen van huiselijk geweld en/of kindermishandeling;
- Collegiale consultatie en zo nodig raadplegen van het meldpunt Veilig Thuis;
- Gesprek met de leerling en/of ouder(s);
- Met behulp van een afwegingskader bepalen of er sprake is van acute of structurele onveiligheid. Bij twijfel altijd Veilig Thuis raadplegen;
- Acute of structurele onveiligheid: áltijd melden bij Veilig Thuis. Daarnaast is zelf hulp verlenen of organiseren ook mogelijk.
Folder downloaden
De termen ‘Meldcode’ en ‘Meldplicht’ blijken in de dagelijkse praktijk nog wel eens voor verwarring te zorgen in het onderwijs. ‘Wat moet ik melden?’, ‘Wanneer moet ik iets melden?’ en ‘Bij wie moet ik wat melden?’ zijn veelvoorkomende vragen die onderwijsmedewerkers hebben. De informatiefolder ‘Meldcode? Meldplicht? Verplicht’ van Stichting School & Veiligheid schept helderheid en geeft antwoord op veelvoorkomende vragen.
Onderwijs
Gemiddeld heeft één kind in elke schoolklas te maken met een vorm van kindermishandeling. Om sneller en adequater in te grijpen bij vermoedens van kindermishandeling zijn scholen verplicht een Meldcode te hanteren.
Scholen benoemen één functionaris (aandachtsfunctionaris) bij wie de meldingen rond kindermishandeling centraal binnenkomen. Er is een basismodel ontwikkeld dat gebruikt kan worden voor het opstellen van een eigen meldcode. U kunt het Basismodel via de website van Rijksoverheid: Basismodel Kindermishandeling.
Melding bij Veilig Thuis verplicht per 1 januari 2019
Per 1 januari 2019 moet een professional het áltijd melden bij Veilig Thuis als er sprake is van (het vermoedens van) acuut of structureel onveilige situaties door kindermishandeling of huiselijk geweld. Ook als hij zelf hulp verleent, is een melding verplicht. Elke beroepsgroep moet een afwegingskader opstellen dat is toegesneden op de eigen werksituatie.
Opfrismodule Meldcode van Augeo
Hoe werk je met het afwegingskader? Wat betekent de aanpassing voor jou als professional? En wat is de rol van Veilig Thuis? Augeo heeft een gratis opfrismodules ontwikkeld met info en oefeningen. Bedoeld voor elke beroepsgroep, dus ook het onderwijs.