Let op: de helpdesk is gesloten van 22 tot en met 28 februari 2021. In geval van een calamiteit, kun je altijd het calamiteitenteam bellen.
Primair Onderwijs
Voortgezet Onderwijs
MBO
Creëer een sociaal veilige sfeer op school
Mediation, leerlingbemiddeling en herstelrecht
Hoe veilig het ook is op school, soms is er een conflict. Er zijn verschillende manieren om conflicten aan te pakken en op te lossen. In dit artikel lees je het een en ander over mediation, leerlingbemiddeling en herstelrecht.
Bij mediation spreken de betrokken partijen met elkaar onder leiding van een onafhankelijke en onpartijdige ‘derde’ die optreedt als procesbegeleider. Je kunt het inzetten als bijvoorbeeld de communicatie met ouders stokt. Als ouders zich niet begrepen of gehoord voelen, kunnen zij juridische stappen ondernemen. Daar is vaak niemand bij gebaat. Dus als de communicatie spaak loopt, bied dan mediation aan als oplossing. Meer informatie vind je op de website Centrum Onderwijs Mediation. Meer informatie over mediators en bemiddelaar(s) lees je op de website van het MfN Register.
Mediation door leerlingen leert dat ruzies en dergelijke niet ontwrichtend of bedreigend hoeven te zijn. Ingebed in de zorgstructuur van de school leert de leerlingmediator een aantal specifieke vaardigheden om conflicten tussen medeleerlingen op te lossen. Op verschillende scholen in Nederland is ervaring opgedaan met leerlingbemiddeling bij conflicten. Lees meer hierover in ons artikel Peers: leerlingen betrekken, betrokken leerlingen.
Herstelrecht is een pedagogisch model, gericht op het neerzetten en onderhouden van een positief (school)klimaat en het herstellen van schade na conflicten. De kern van herstelrecht is kinderen en jong volwassenen een grote rol in het oplossen van conflicten te laten spelen en zelf naar een oplossing te laten zoeken. Hieronder vind je links naar organisaties die je kunnen informeren over herstelrecht in het onderwijs.
Dit artikel is gekoppeld aan de volgende thema’s
Andere kennisbank artikelen over dit onderwerp.
Ouders, leerlingen en personeel hebben het recht om te klagen. Dit klachtrecht is zelfs wettelijk vastgelegd (Kwaliteitswet 1998). Wat houdt dit in?
Vertrouwenspersonen krijgen vaak te maken met bemiddeling bij klachten op school. Wat verstaan we onder bemiddeling? En wie voert de bemiddeling uit?
Scholen zijn verplicht een paragraaf op te nemen in de schoolgids over de klachtenregeling. Deze voorbeeldparagraaf kunt daarvoor gebruiken en desgewenst aanpassen.
Je kunt leerlingen inschakelen voor het laten ‘landen’ van nieuwe leerlingen en voor het oplossen van conflicten. In dit artikel lees je een overzicht van de verschillende vormen van leerlingen die leerlingen helpen.
Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door: