Primair Onderwijs
Voortgezet Onderwijs
MBO
Creëer een sociaal veilige sfeer op school
Laagdrempelige en op een speelse manier praten over gender- en seksuele diversiteit in de klas? Dat doe je met de kletskaartjes! Leerlingen leren praten over hun eigen gevoelens en die van een ander. Ze doen kennis op, verruimen hun blik en ontwikkelen een respectvolle houding ten aanzien van diversiteit.
Download en speel
Je veilig voelen en jezelf kunnen zijn: dat gunnen we iedereen. Het is daarvoor belangrijk dat kinderen de ruimte krijgen voor het delen van verhalen. Ook over hoe je je voelt en hoe je er uit ziet. En dat is voor iedereen anders. Door ruimte te geven aan diversiteit, werk je aan een sfeer waarin leerlingen zichzelf kunnen zijn. De kletskaartjes helpen daarbij.
Het materiaal bestaat uit 20 kletskaartjes met vragen. Dit boort de nieuwsgierigheid en creativiteit van kinderen aan. Over de antwoorden ga je samen in gesprek. Het materiaal is voorzien van een korte uitleg over hoe je de kaartjes gebruikt.
Bij het bespreken van de kaartjes laten kinderen iets persoonlijks van zichzelf zien. Het is daarbij belangrijk dat de sfeer in je klas voldoende veilig en vertrouwd is. Op www.gendi.nl vind je tips voor een veilig klassengesprek en een overzichtelijk stappenplan voor een veilig gesprek.
Wil je meer ruimte geven aan gender- en seksuele diversiteit in de klas en op school? Bezoek dan de website Gendi.nl voor inspiratie, tips en lesmaterialen. Gendi is een initiatief van School & Veiligheid.
Dit artikel is gekoppeld aan de volgende thema’s
Andere kennisbank artikelen over dit onderwerp.
Waar begin je als je aan de slag wilt met seksuele diversiteit op school, en hoe ga je ermee verder? Waar gaat het goed en waar is vooruitgang te boeken? De materialen van ‘Waar begin je?’ faciliteren het teamgesprek hierover.
De Week van de Lentekriebels is een mooie aanleiding om met kinderen in het po te praten over relaties, seksualiteit en gender. We hebben producten waarmee je op een speelse, laagdrempelige manier in gesprek kunt gaan.
Kunnen leerlingen veilig zichzelf zijn? School & Veiligheid onderzoekt hoe gewerkt kan worden aan meer gendergelijk(waardig)heid in het po, vo en mbo.
Met deze kletskaartjes kun je met po-leerlingen praten over ‘elkaar aanraken’. Want dat is niet voor elke leraar of iedere leerling even vanzelfsprekend.
Het uiten van je mening is niet voor elk kind gemakkelijk. Het is goed om te oefenen, juist in de klas. Dit vraagt om een veilige setting, waar ruimte is voor verschil, maar waar ook heldere ‘spelregels’, kaders zijn. Met de kletskaartjes WELLES NIETES kun je op een laagdrempelige manier in gesprek over de vrijheid van meningsuiting, meningsverschillen en het verschil tussen feiten en meningen.
Met de Kletskaartjes over Pesten kun je gedurende het hele jaar het onderwerp ‘pesten’ met de leerlingen bespreken. Bijvoorbeeld in de Gouden of Zilveren weken als je extra aandacht besteedt aan de dynamiek en sfeer in de groep.
Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand actuele informatie over sociale veiligheid op school.