Let op: Vanwege de zomervakantie is het Adviespunt gesloten op vanaf 19 juli 16.00 uur tot en met 18 augustus 2024. Vanaf maandag 19 augustus om 09.00 uur zijn wij weer bereikbaar.
In geval van een calamiteit zijn de adviseurs van het calamiteitenteam 24/7 bereikbaar.

Adviespunt

Laagdrempelige en op een speelse manier praten over gender- en seksuele diversiteit in de klas? Dat doe je met de kletskaartjes! Leerlingen leren praten over hun eigen gevoelens en die van een ander. Ze doen kennis op, verruimen hun blik en ontwikkelen een respectvolle houding ten aanzien van diversiteit.

Download en speel

Kletsen over diversiteit

Je veilig voelen en jezelf kunnen zijn: dat gunnen we iedereen. Het is daarvoor belangrijk dat kinderen de ruimte krijgen voor het delen van verhalen. Ook over hoe je je voelt en hoe je er uit ziet. En dat is voor iedereen anders. Door ruimte te geven aan diversiteit, werk je aan een sfeer waarin leerlingen zichzelf kunnen zijn. De kletskaartjes helpen daarbij.

Gratis Kletskaartjes

Het materiaal bestaat uit 20 kletskaartjes met vragen. Dit boort de nieuwsgierigheid en creativiteit van kinderen aan. Over de antwoorden ga je samen in gesprek. Het materiaal is voorzien van een korte uitleg over hoe je de kaartjes gebruikt.

Veilige setting

Bij het bespreken van de kaartjes laten kinderen iets persoonlijks van zichzelf zien. Het is daarbij belangrijk dat de sfeer in je klas voldoende veilig en vertrouwd is. Op www.gendi.nl vind je tips voor een veilig klassengesprek en een overzichtelijk stappenplan voor een veilig gesprek

Gendi voor inspiratie

Wil je meer ruimte geven aan gender- en seksuele diversiteit in de klas en op school? Bezoek dan de website Gendi.nl voor inspiratie, tips en lesmaterialen. Gendi is een initiatief van School & Veiligheid.


Goed zijn voor elkaar gaat ook over het respecteren van verschillen. Hoe zorgen we er samen voor dat iedereen zichzelf kan zijn in de klas? Met de Kletskaartjes over gender- en seksuele diversiteit ga je hierover in gesprek. Je vindt ze ook als lesmateriaal www.weektegenpesten.nl.

 

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.