Adviespunt

Met de Kletskaartjes over Pesten kun je gedurende het hele jaar het onderwerp ‘pesten’ met de leerlingen bespreken. Bijvoorbeeld in de Gouden of Zilveren weken. Na een vakantie moeten leerlingen weer wennen aan elkaar. De weken na de zomervakantie noemen we de Gouden Weken. De groepsnormen en regels worden in deze periode vastgesteld. Na de kerstvakantie beginnen de Zilveren Weken. De afgesproken normen en regels worden dan opnieuw afgetast.

Er zijn kaartjes voor po en voor vo.

Veilig kletsen over ‘een fijne sfeer, zonder pesten’

Elk kind verlangt naar een fijne sfeer in de klas. Toch is pesten een probleem dat in veel klassen voorkomt. Pesten is niet alleen schadelijk voor de leerlingen die er direct mee te maken hebben, maar voor de hele klas. Daarom is het belangrijk om samen te werken aan een veilig klassenklimaat. Het helpt om met elkaar duidelijke afspraken te maken over hoe je als klas met elkaar om wilt gaan. Zo stel je samen een norm vast voor een positieve klasomgeving.

Met deze kletskaartjes kun je met je leerlingen in gesprek over een veilige groep. Het geeft leerlingen de ruimte om aan te geven wat zij belangrijk vinden in de omgang met elkaar, maar ook wat zij daar zelf aan bij kunnen dragen. De kaartjes stimuleren leerlingen om hun gedachten, gevoelens en behoeften te uiten, waardoor een open sfeer ontstaat. Dit draagt bij aan het groepsgevoel en moedigt samenwerking aan bij het aanpakken van pestgedrag en het bevorderen van een positieve sfeer.

Het is belangrijk om deze vragen in een veilige omgeving te stellen en kinderen de ruimte te geven om hun grenzen aan te geven. Bijvoorbeeld door een ander kaartje te kiezen of het kaartje door te spelen aan een klasgenoot die er wel over wil praten. Eventueel kun je als leraar een voorselectie maken in de vragen, passend bij het moment en de leeftijd van de groep.

Hoe gebruik je de kaartjes?

Print de kaartjes en knip ze uit. Stop ze in een pot of envelop. Je kunt de pot of envelop op een vast moment van de week tevoorschijn halen of wanneer het onderwerp ‘pesten’ aan de orde is in de klas. Maak met de groep afspraken over hoe je op een fijne en respectvolle manier met elkaar praat of verwijs naar bestaande afspraken.

Laat een leerling een kaartje grabbelen of pak er zelf een. Nodig de leerling uit om de vraag te beantwoorden. Spreek ook een teken af voor als je de vraag niet wilt beantwoorden; een leerling kan dan bijvoorbeeld zeggen ‘ik pas’.

Een andere manier is om de leerling het kaartje te laten voorlezen en drie leerlingen die hun vinger opsteken een reactie te laten geven.

Download en speel Kletskaartjes over pesten po

Download en speel Kletskaartjes over pesten vo


Goed met en voor elkaar zijn, hoe doe je dat precies? Wat maakt jullie klas fijn, of juist niet? Met de Kletskaartjes over pesten ga je hierover in gesprek met je leerlingen. Je vindt de kaartjes ook als lesmateriaal op de website van de Week Tegen Pesten.

 

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en ontvang iedere maand actuele informatie
over sociale veiligheid op school.