Let op: onze helpdesk is gesloten vanaf maandag 26 juli tot en met zondag 22 augustus. Voor dringende vragen in deze periode kun je contact opnemen met het bedrijfsbureau: 030-2856531 of secretariaat@schoolenveiligheid.nl.

Bij een ernstige calamiteit kun je telefonisch contact opnemen met een van de crisisadviseurs van het calamiteitenteam:  Ine Spee, 06-44525101 of Lynn Louwe, 030-2856513 (niet tussen 26 juli t/m 6 augustus).

Helpdesk
Winkelwagen

Het afgelopen jaar heeft een aantal zeer ernstige incidenten plaatsgevonden waarbij minderjarigen messen gebruikten. De toename van messenbezit onder jongeren is een zorgelijke ontwikkeling die ook Stichting School & Veiligheid op de voet volgt.

“Waar het een paar jaar geleden nog ging over hoe je zo’n kluisjescontrole procedureel moest aanpakken, gaan de vragen nu over wat te doen met het groeiend aantal wapens dat daarbij wordt aangetroffen,” zegt Klaas Hiemstra, directeur van School & Veiligheid, in het Onderwijsblad (pdf) van januari 2021.

Drillrap

Het is onder sommige jongeren populair om een wapen te dragen, “want iedereen doet het”. Ook zien we dat vanuit de Amerika overgewaaide drillrap gepaard gaat met een verheerlijking van wapens en geweld. Overigens is er geen statistische relatie gevonden tussen drillrap en de toename van het aantal steekincidenten.

Actieplan Wapens en Jongeren

Deze zorgelijke ontwikkeling heeft ertoe geleid dat ministers van V&J en OCW vlak voor de kerst de handen ineengeslagen. Zij hebben het Actieplan Wapens en Jongeren (pdf) opgesteld om het wapenbezit en steekincidenten onder jongeren tegen te gaan. Het plan behelst een breed pakket aan maatregelen die gaan over veiligheid, onderwijs en zorg om het wapenbezit substantieel te verminderen.

Wat kun je doen als docent of school(leiding)?

Wat betekent dit nu voor jouw als docent? En wat kun je doen als school(leiding)? Eerder schreven wij samen met de VO-raad dit artikel: Wapenbezit onder jongeren: wat kan de school doen?

Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:

Creëer een sociaal veilige sfeer op school