Primair Onderwijs
Voortgezet Onderwijs
MBO
Creëer een sociaal veilige sfeer op school
Zorgelijke ontwikkeling
Het afgelopen jaar heeft een aantal zeer ernstige incidenten plaatsgevonden waarbij minderjarigen messen gebruikten. De toename van messenbezit onder jongeren is een zorgelijke ontwikkeling die ook Stichting School & Veiligheid op de voet volgt.
“Waar het een paar jaar geleden nog ging over hoe je zo’n kluisjescontrole procedureel moest aanpakken, gaan de vragen nu over wat te doen met het groeiend aantal wapens dat daarbij wordt aangetroffen,” zegt Klaas Hiemstra, directeur van School & Veiligheid, in het Onderwijsblad (pdf) van januari 2021.
Het is onder sommige jongeren populair om een wapen te dragen, “want iedereen doet het”. Ook zien we dat vanuit de Amerika overgewaaide drillrapDrillrap is een vorm van rap, maar vaak monotoner en duisterder. De rappers, vaak onherkenbaar door maskers of bivakmutsen, vertellen in een drillrap over hun problemen en rappen daarbij ook over hun vijanden. Hierbij slaan zij dreigende taal uit en laten soms ook een vuurwapen zien. gepaard gaat met een verheerlijking van wapens en geweld. Overigens is er geen statistische relatie gevonden tussen drillrap en de toename van het aantal steekincidenten.
Deze zorgelijke ontwikkeling heeft ertoe geleid dat ministers van V&J en OCW vlak voor de kerst de handen ineengeslagen. Zij hebben het Actieplan Wapens en Jongeren (pdf) opgesteld om het wapenbezit en steekincidenten onder jongeren tegen te gaan. Het plan behelst een breed pakket aan maatregelen die gaan over veiligheid, onderwijs en zorg om het wapenbezit substantieel te verminderen.
Wat betekent dit nu voor jouw als docent? En wat kun je doen als school(leiding)? Eerder schreven wij samen met de VO-raad dit artikel: Wapenbezit onder jongeren: wat kan de school doen?
Dit artikel is gekoppeld aan de volgende thema’s
Andere nieuws artikelen over dit onderwerp.
Het is een situatie die veel docenten zullen herkennen: een student vertoont gedrag dat het gevoel oproept dat er iets niet in orde is. Vaak gaat het om een niet-pluisgevoel dat meer is gebaseerd op onderbuikgevoelens dan op zichtbare gedragingen. Dit kosteloos te downloaden Niet-pluisinstrument kan houvast bieden bij een gesprek hierover.
Deze oefening is een aanvulling op het artikel ‘Omgaan met lastig gedrag van leerlingen in de klas’. Het geeft situatieschetsen om de kennis over agressie en boosheid actief te verwerken en toe te passen. Dit kan alleen, of in teamverband. Je kunt er bijvoorbeeld mee oefenen tijdens een scholingsdag of een intervisiebijeenkomst. Ook is de oefening goed in te zetten in de bij- of nascholing.
Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door: