Primair Onderwijs
Voortgezet Onderwijs
MBO
Creëer een sociaal veilige sfeer op school
Het begin van het schooljaar is hét moment om te werken aan een gezellige en veilige groep. De Week Tegen Pesten helpt scholen daarbij. Ieder jaar in september organiseert Stichting School & Veiligheid deze campagneweek. Duizenden scholen in het primair-, en voortgezet onderwijs én het mbo doen mee. Doe ook mee! De Week Tegen Pesten 2024 is van 23 t/m 27 september. Ga naar www.weektegenpesten.nl voor alle informatie.
Het voorkomen en aanpakken van pesten vraagt natuurlijk het hele jaar door aandacht. Maar door mee te doen aan de Week Tegen Pesten maak je een goede start in het werken aan een fijne en veilige school. De activiteiten verschillen per school. Dat is juist de kracht. Kies iets dat bij jullie past. Het gaat erom dat er aandacht is voor pesten.
Leraar zijn betekent zoveel meer dan alleen het overdragen van kennis aan leerlingen. Je leert ze ook hoe je met elkaar omgaat, welk gedrag wel en niet toelaatbaar is en wat het betekent om onderdeel te zijn van een groep én een burger in een samenleving.
Pesten aanpakken en voorkomen kun je niet alleen. Dat doe je samen; met de leerlingen, je collega’s en door ouders te betrekken. School & Veiligheid – initiatiefnemer van de Week Tegen Pesten – helpt leraren hierbij door middel van informatie, inspiratie en materialen.
Ik heb aan het begin van het schooljaar veel tijd geïnvesteerd in de groep en hoe we met elkaar omgaan. Daar plukken we nu de vruchten van. – Meester groep 6
Ieder jaar heeft de Week Tegen Pesten een nieuw thema. Het thema voor 2024 is:
We doen het allemaal wel eens; een spannend, leuk, interessant of juicy verhaal vertellen over een ander. Verleidelijk, maar het (door)vertellen van deze verhalen kan snel omslaan van onschuldig geklets naar schadelijk gedrag: roddelen, buitensluiten of pesten. De slogan van de Week Tegen Pesten 2024 ‘Denk FF na’ moedigt leerlingen aan om even stil te staan bij de mogelijke consequenties. Kwets ik iemand anders als ik dit doorvertel? Maak je leerlingen bewust van hun eigen rol en verantwoordelijkheid in respectvol omgaan met elkaar.
Voor het openingsfilmpje van de Week Tegen Pesten 2024 waren wij dit jaar in Capelle aan den IJssel, bij het Eye-College. Deze video is een gespreksstarter in de klas, om het thema ‘Denk FF na – als het om geklets gaat’ bespreekbaar te maken. Bekijk het filmpje met jouw klas. Op de website van de Week Tegen Pesten vind je het stappenplan voor de nabespreking met je leerlingen.
Ieder jaar is de speciale poster te bestellen vanaf 1 juni. Deze is gratis. Hang deze op in de school zodat iedereen ziet dat jullie school meedoet en werk maakt van een veilige school. Daarnaast lanceren we op de website www.weektegenpesten.nl gratis lesmateriaal – passend bij het thema van dat jaar – om in te zetten in de klas.
Website Week Tegen Pesten
Dit artikel is gekoppeld aan de volgende thema’s
Andere project artikelen over dit onderwerp.
Na elke vakantie doorloopt een groep bepaalde fasen in het proces van groepsvorming. De eerste weken aan het begin van het schooljaar worden de Gouden Weken genoemd. Deze weken zijn bij uitstek geschikt om een fundament neer te zetten voor een goede groepsvorming en fijne sfeer. Na de kerstvakantie beginnen de Zilveren Weken. Dit is een goed moment om weer extra aandacht te besteden aan de dynamiek in de klas.
Vanuit het perspectief van de leraar zetten we uiteen hoe je de groepsdynamica in de klas kunt sturen en de groepsvorming een positieve wending geeft.
Met de Kletskaartjes over Pesten kun je gedurende het hele jaar het onderwerp ‘pesten’ met de leerlingen bespreken. Bijvoorbeeld in de Gouden of Zilveren weken als je extra aandacht besteedt aan de dynamiek en sfeer in de groep.
Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand actuele informatie over sociale veiligheid op school.