Balk nieuwsbrief september 2019

Lesmateriaal Week Tegen Pesten 2019

IMM sept 2019
Het is bijna zover... op 23 september start de Week Tegen Pesten. U kunt zich nu al voorbereiden met het gratis lesmateriaal. Diverse organisaties hebben hard gewerkt om een mooi aanbod te ontwikkelen voor scholen in Nederland. Met dit materiaal werkt u samen met uw po-, vo- of mbo-klas aan het thema Wees een held, met elkaar.
Meer lezen
lijn-knik
afbeelding calamiteiten

Infoblad 'Handelingskader dreiging'

Wanneer uw school te maken krijgt met een dreiging, dan is het belangrijk om te weten wie het eerste aanspreekpunt is. Met wie kan de schoolleiding informatie delen en waar kunt u informatie halen? Het is van belang dat u over een adequaat handelingskader kunt beschikken. Dit infoblad kan u daarbij helpen.
Meer lezen po/vo | Meer lezen mbo
20151216-IMG_9432

Beeldmateriaal: delen of niet?

Sociale media en smartphones zijn niet meer weg te denken. Ook niet op school. Iedereen deelt wel eens beelden met elkaar via die middelen. Wat mag wel en wat niet? En welke rol heeft het schoolpersoneel hierin? Op onze website staan de belangrijkste regels op een rijtje.
Meer lezen
lijn-knik
InfobladOngewenst

Infoblad 'Omgaan met lastig gedrag'

Iedere onderwijsprofessional heeft wel eens te maken met lastig gedrag van leerlingen. Situaties beginnen vaak klein en kunnen vervolgens uit de hand lopen. Dit infoblad helpt u bij het effectief beïnvloeden van lastig gedrag. Hierbij richten we ons op de verbale weerstand, waarbij de veiligheid nog geen gevaar loopt.
Meer lezen po/vo | Meer lezen mbo
Foto_blog_WTP

BLOG | Zo simpel is het

Het zoeken naar het thema voor de Week Tegen Pesten is elk jaar weer een leuke uitdaging, vindt Marije van de Sande. Dit jaar is het thema 'Wees een held, met elkaar'. Een held ben je niet door grootse daden, maar juist door een kleine actie waarmee je zorg draagt voor je klasgenoot. Zo simpel is het.
Meer lezen
lijn knik 2
Bertina Greven

BLOG | Die kleine en grootse momenten van aandacht

Bertina Greven wil in haar werk liefst grootse dingen doen. Intussen weet ze natuurlijk dat het vaak gaat om de kleine dingen die ertoe doen. Haar verhaal over Peter illustreert dat: "Zorg ervoor dat een mentor elke week een uur beschikbaar is. Dan kun je als leerling zelf bepalen wanneer je er naartoe gaat om iets te bespreken.”
Meer lezen
voorkant uitnodiging vo conferentie 2019

Conferentie vertrouwenspersonen vo

Op 7 november vindt de jaarlijkse conferentie plaats voor vertrouwenspersonen in het voortgezet onderwijs. De dag bestaat uit lezingen en workshops rond het thema Wegkijken of ingrijpen? U krijgt een beeld van het omstanderseffect: waarom grijpen mensen niet in als zij onveiligheid of ongewenst gedrag ervaren? Ook krijgt u te horen hoe u wél kunt ingrijpen.
Meer lezen
lijn knik 2
20160414-_MG_0573

Gezocht: PO-scholen met denkkracht en visie

In onze trainingen spelen we in op de vragen die bij scholen leven. Daarom willen we graag weten welke maatschappelijke thema’s zorgen voor ingewikkelde gesprekken. Hoe wilt u leerlingen in contact brengen met verschillende meningen en diversiteit in onze samenleving? Deel uw ervaringen met ons. Als tegenprestatie krijgt u kosteloos een training van ons aangeboden.
Meer lezen
Paul Blokhuis 2

Onderwijsprogramma voor seksuele integriteit en relationele vorming

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid gaat scholen ondersteunen op het terrein van seksuele integriteit en relationele vorming. Het onderwijs kan hierdoor leerlingen beter begeleiden in hun vorming tot burgers die respectvol omgaan met hun eigen seksualiteit en die van anderen. School & Veiligheid is partner in dit stimuleringsprogramma voor scholen.
Meer lezen
lijn knik 2
Onderwijsboot-OCW-2019-Een-veilige-klas-voor-iedereen

Varen voor veiligheid: Onderwijsboot Canal Parade

De Canal Parade was een boost voor ieder die bijdraagt aan een veilig klimaat voor lhbt-leerlingen. Het succes van de Onderwijsboot straalde af op iedereen die zich hiervoor inzet. De aanwezigen op de boot (waaronder twee medewerkers van School & Veiligheid) voelden het als een hart onder de riem dat hun statement ‘Een veilige klas voor iedereen!’ de 1e prijs won van jury.
Meer lezen
ExpertmeetingSexting

Expertmeeting Sexting 2019

Sexting: scholen worstelen er mee. Zestig experts, waaronder medewerkers van School & Veiligheid, staken de koppen bij elkaar om het onderwerp te tackelen: waar hebben we het over, wat is het probleem en wat kunnen we doen? Hun bevindingen zijn een inspirerende bundeling van kennis voor het scholenveld.
Meer lezen
lijn knik 2

Agenda uitgelicht

20160607-IMG_7140

Samenwerken aan een positieve groep
24 september

Wat kun je als leerkracht doen om een positieve sfeer te brengen in de groep? Welke vaardigheden moeten kinderen ontwikkelen zodat ze op een positieve manier met elkaar om leren gaan en wat kun je hier als leerkracht in doen? Op deze vragen gaan we in tijdens de gratis masterclass.
Meer lezen
zicht van de

Virtual Reality tool 'Pestpectief'
25 september

In deze gratis masterclass wordt u meegenomen in de virtuele wereld (VR) van Pestpectief. Je krijgt een spoedcursus over de mogelijkheden van 360 graden video's en VR voor het onderwijs. Daarna gaan we echt aan de slag met de virtual reality tool Pestpectief.
Meer lezen
oefenplaats smal

School als oefenplaats voor burgerschap
26 september

Scholen die aan de slag willen met hun school als oefenplaats voor burgerschap, kunnen gebruik maken van de nieuwe gesprekstool 'Pas op de plaats'. Tijdens deze gratis masterclass geven de ontwikkelaars achtergronden en tips voor het gebruik van de tool.
Meer lezen
lijn knik 2

Helpdesk

Zoekt u informatie of wilt u hulp of advies met betrekking tot sociale veiligheid in het onderwijs? Of wilt u preventief advies of ondersteuning bij een calamiteit op school? Neem dan contact op met de helpdesk van Stichting School & Veiligheid via telefoonnummer 030 - 285 66 16 of e-mail helpdesk@schoolenveiligheid.nl. Onze deskundige medewerkers zitten voor u klaar!

Meer lezen
lijn knik 2
website twitter facebook