mrt 2020 balk logo nb ssv

Struisvogel Sessie: gesprekstool voor morele dilemma’s

Struisvogel Sessie: gesprekstool voor morele dilemma’s
Hoe reageert u als een leerling homofobe scheldwoorden gebruikt of niet wil meedoen aan een activiteit vanwege het geloof? De nieuwe tool Struisvogel Sessie van Stichting School & Veiligheid en KIS helpt om het gesprek aan te gaan over dit soort situaties die vaak leiden tot morele dilemma’s. Met als resultaat een duidelijke handelingsrichting voor de hele organisatie.
Meer lezen
lijn-knik
Emily van Driel web

BLOG | Helpdesk School & Veiligheid: Samen weet je meer

Elke schooldag staat Emily van Driel schoolleiders, docenten en vertrouwenspersonen te woord aan de helpdesk van School & Veiligheid. Ze geeft advies, informatie en antwoord op vragen over sociale veiligheid in het onderwijs. “Toen ik net bij de helpdesk werkte, wilde ik het liefst steeds een pasklaar antwoord geven op elke vraag die binnenkwam” zegt ze. “Nu weet ik beter. Pasklare antwoorden zijn er niet als het gaat om incidenten of juist het voorkomen ervan.” Op welke manier ze scholen wél ondersteuning biedt aan de helpdesk leest u in haar blog.
Meer lezen
Foto BoB

Burgerschap op de basisschool: Sta stevig als school en bouw uw eigen verhaal

Met burgerschapsonderwijs zorgen we ervoor dat leerlingen na hun basisschooltijd weten wat de basiswaarden van onze samenleving zijn en dat zij hier respect voor hebben. Maar bovenal dat ze hier veel uren mee geoefend hebben. Goed burgerschapsonderwijs vraagt het ontwikkelen van een doelgerichte en samenhangende aanpak die past bij de school. Bijgaand stappenplan helpt om het systematisch aan te pakken.
Meer lezen
lijn-knik
G&S

Wilt u een betere website Gay&School?

We hebben u nodig. Om de website Gay&School - onderdeel van Stichting School & Veiligheid - te verbeteren willen we graag uw mening horen. Wilt u ons daarom 8 minuten helpen en onze enquête invullen? Dan kunt u daarna op een nóg efficiëntere manier met uw school en leerlingen aan de slag met het onderwerp seksuele diversiteit.
Meer lezen
JEPzine

Samenwerking jongerenwerk en onderwijs noodzakelijk bij preventie radicalisering

Spanningen in de klas. Wij-zij-denken. Beginnende radicalisering. Jongerenwerkers kunnen scholen helpen om beter te begrijpen wat leerlingen bezighoudt. Deze samenwerking tussen jongerenwerk en onderwijs versterkt een positief klimaat in de school en is behulpzaam in het vroegtijdig signaleren van mogelijke problemen, waaronder radicalisering en polarisatie. Directeur School & Veiligheid Klaas Hiemstra aan het woord in het online magazine van Platform Jeugd preventie Extremisme en Polarisatie (JEP).
Meer lezen
lijn knik 2

Agenda uitgelicht

Conferentie Onzichtbare klacht zichtbare kracht po

Conferentie
Onzichtbare klacht, zichtbare kracht

1 april

Heeft u een vertrouwensfunctie in het primair onderwijs? Kom dan naar deze conferentie. Spijker uw kennis van het vertrouwenswerk bij, professionaliseer uw taken, oefen met praktijksituaties en wissel ervaringen uit met collega's.
Meer lezen
Regionale gesprekstafel over gendergelijkheid

Regionale gesprekstafels over gendergelijkheid
15, 16 & 22 april

Stichting School & Veiligheid is bezig met een breed onderzoek naar jongens, meiden en hun plek in het onderwijs. Hebben jongens en meiden een andere aanpak nodig of juist niet? Wat kom je tegen in de dagelijkse praktijk? We gaan hierover graag in gesprek met professionals uit de onderwijspraktijk tijdens drie regionale gesprekstafels.
Meer lezen
Vierdaagse training Een stevige basis

Vierdaagse training Een stevige basis
14/15 & 28/29 september

Bent u vertrouwenspersoon in het vo of mbo? En wilt u zich verder professionaliseren in het vertrouwenswerk op school? Volg dan de vierdaagse training ‘Een stevige basis’. Een gedegen scholing voor beginnende en ervaren vertrouwenspersonen.
Meer lezen
lijn knik 2

Helpdesk

Zoekt u informatie of wilt u hulp of advies met betrekking tot sociale veiligheid in het onderwijs? Of wilt u preventief advies of ondersteuning bij een calamiteit op school? Neem dan contact op met de helpdesk van Stichting School & Veiligheid via telefoonnummer 030 - 285 66 16 of e-mail helpdesk@schoolenveiligheid.nl. Onze deskundige medewerkers zitten voor u klaar!

Meer lezen
lijn knik 2
website twitter facebook