Primair Onderwijs
Voortgezet Onderwijs
MBO
Creëer een sociaal veilige sfeer op school
Een protocol
Scholen leggen afspraken rondom gewenst gedrag vast. Ook met ouders. Alleen met heldere afspraken kun je voorkomen dat het misgaat rondom de veiligheid. Bijvoorbeeld als ouders op school verhaal komen halen en daarbij agressief gedrag vertonen. Hoe je omgaat met agressieve ouders kun je vastleggen in een protocol. Om een protocol te maken dat bij de school en schoolpopulatie past, kun je gebruik maken van onderstaande voorbeelden.
Om tot een goed protocol te komen is het belangrijk om eerst gedragsregels over gewenst gedrag af te spreken. Alleen met heldere afspraken kun je voorkomen dat het misgaat rondom de veiligheid op school en in de klas.
De kracht van gedragsregels schuilt in het feit dat elke school schooleigen gedragsregels opstelt. Gedragsregels zijn afhankelijk van het draagvlak van alle betrokkenen. Door met elkaar na te denken en besluiten te nemen over regels ontstaat draagvlak voor schooleigen (gedrags-)regels. Hoe groter het draagvlak, hoe effectiever de regels. Regels zijn hierdoor een uiting van de gewenste schoolcultuur.
In het onderwijs zijn regels de gewoonste zaak van de wereld. Ze vormen enerzijds een leidraad voor gedrag, anderzijds vormen ze een toetssteen bij overtredingen. Het opstellen van regels vormt een onderdeel van het veiligheidsbeleid.
Om met het personeelsteam afspraken te maken over omgangsvormen binnen de school, heeft Stichting School & Veiligheid hiervoor het spel Gedragen Gedrag ontwikkeld. Er is een versie voor het primair onderwijs en een versie voor het voortgezet onderwijs en mbo. In deze laatste versie zijn ook leerlingenkaartjes toegevoegd.
Ook voor en met ouders kun je afspraken maken over gedragsregels voor gewenst gedrag. Bespreek deze gedragsregels zo snel mogelijk met ouders, bijvoorbeeld bij een kennismakingsgesprek. Zo weten zij vanaf het begin wat de school van hen verwacht.
Een aantal gedragsregels voor ouders waar je aan kunt denken, zijn:
Het is belangrijk dat alle betrokkenen de stappen kennen die volgen als iemand toch agressief gedrag vertoont. Denk ook goed na over welke stappen binnen jullie school hanteerbaar zijn.
Stap 5: Als bij herhaalde weigering de ouder niet vertrekt, bel dan de politie. Dit betekent, dat je dan ook officieel aangifte kunt doen.
In een protocol neem je concrete afspraken op die gelden als zich agressief gedrag voordoet. Denk hierbij aan afspraken:
Ter inspiratie delen we het protocol van KBS het Galjoen (pdf) in Wierden.
Dit artikel is gekoppeld aan de volgende thema’s
Andere kennisbank artikelen over dit onderwerp.
Wat zijn goede gedragsregels voor jouw school? Waar moeten ze aan voldoen? Hoe kun je ze samen opstellen? In dit artikel vind je de belangrijkste punten waar je aan kunt denken als je bezig bent met de gedragsregels voor je school.
Een goed aangiftebeleid maakt het schoolveiligheidsplan compleet. Het draagt bij aan de veiligheidsbeleving van medewerkers en leerlingen en zorgt dat je snel eenduidig kunt handelen op het moment dat het nodig is.
Online tool voor het maken of verbeteren van een digitaal veiligheidsplan voor uw school. In vijf stappen kun je aan de slag met het in beeld brengen van het beleid rond sociale veiligheid op uw school.
Met de Checklist Omgaan met Calamiteiten in het Onderwijs weet iedere onderwijsprofessional hoe te handelen als een calamiteit plaatsvindt in of rond de school.
Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door: