
Taken en functies op het gebied van sociale veiligheid
Scholen zijn verplicht zorg te dragen voor de fysieke en sociale veiligheid van leerlingen en medewerkers op basis van de onderwijswetten, cao’s onderwijs en Arbowetgeving. In dit infoblad krijgt u een overzicht van de functies en taken die daaruit voortvloeien.
Aandachtsfunctionaris
Scholen zijn verplicht om de Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling te hanteren. Vanuit de Wet Meldcode wordt geadviseerd een aandachtsfunctionaris aan te stellen en op te leiden. Dit is dus niet verplicht. Op veel scholen is de intern begeleider of zorgcoördinator de aandachtsfunctionaris.Medewerkers kunnen bij een vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld bij deze persoon terecht.
De aandachtsfunctionaris zorgt voor de implementatie van de meldcode en coördineert het signaleringsproces, verwijzing en zorg rondom de leerling en het gezin.
- Lees meer over de Meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld
Aanspreekpunt pesten
Vanuit de wettelijke zorgplicht veiligheid op school zijn scholen in het primair en voortgezet onderwijs verplicht binnen hun school iemand te laten fungeren als aanspreekpunt in het kader van pesten. Deze persoon is aanspreekpunt voor leerlingen die gepest worden, als zij willen praten over een situatie of vragen hebben.
Ook ouders en collega’s kunnen bij deze persoon terecht. Deze taak kan bijvoorbeeld door een vertrouwenspersoon worden uitgevoerd, maar de taak kan ook bij een andere medewerker in de school worden belegd. U bent vrij in het beleggen van deze taak bij een persoon en hoeft dus geen nieuwe functie te creëren. U moet wel in de schoolgids vermelden wie de taak binnen de school uitvoert.
Coördineren anti-pestbeleid
Vanuit de wettelijke zorgplicht veiligheid op school zijn scholen in het primair en voortgezet onderwijs verplicht binnen hun school iemand te belasten met de taak van het coördineren van het beleid in het kader van het tegengaan van pesten.
Deze persoon kan vanuit zijn opgebouwde kennis op het gebied van pesten bijvoorbeeld fungeren als klankbord voor collega’s met vragen en adviseur zijn van de schoolleiding op het gebied van de structurele aanpak van pesten.
U bent vrij in het beleggen van deze taak bij een persoon en hoeft geen nieuwe functie te creëren. U moet wel in de schoolgids vermelden wie de taak binnen de school uitvoert.
Elke school (po en vo) is verplicht een aanspreekpunt pesten te hebben en iemand die het anti-pestbeleid coördineert. In het infoblad Aanspreekpunt pesten en coördineren anti-pestbeleid op school leest u hoe u deze verplichte taken op uw school kunt beleggen en wat de taken inhouden.
Preventiemedewerker
U bent vanuit de Arbowet verplicht om tenminste één werknemer als preventiemedewerker aan te wijzen. Deze preventiemedewerker houdt zich bezig met preventie-activiteiten op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn van werknemers en van leerlingen. De preventiemedewerker verleent medewerking aan het opstellen en verrichten van de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Daarnaast werkt de preventiemedewerker als adviseur van de medezeggenschapsraad en werkt daar ook nauw mee samen bij het afspreken en uitvoeren van maatregelen.
De preventiemedewerker werkt samen met de Arbodienst en andere deskundigen in het kader van preventie. Sommige scholen hebben de verplichte taak van preventiemedewerker ondergebracht bij een veiligheidscoördinator. Deze is verantwoordelijk voor veiligheidszaken in de school, ook voor aangelegenheden op het terrein van sociale veiligheid.
Vertrouwenspersoon
In het mbo is vanuit de cao het aanstellen van en vertrouwenspersoon verplicht. Voor het primair en voortgezet onderwijs geldt deze verplichting niet.
De meeste scholen in het primair en voortgezet onderwijs stellen wel een vertrouwenspersoon of interne contactpersoon aan, omdat het hebben van een klachtenregeling – waarin deze persoon wordt genoemd – wettelijk wél verplicht is.
Lees verder
- FAQ: Is een anti-pestcoördinator verplicht?
- FAQ: Hoe voldoe ik aan de wettelijke plicht tot monitoring?
- Vertrouwenswerk: Informatie voor vertrouwenspersonen onderwijs
Telefoon: 030 285 66 16 (schooldagen van 9.00 – 16.00)
E-mail: helpdesk@schoolenveiligheid.nl
www.schoolenveiligheid.nl
Gerelateerde kennisbank items
Pesten in de klas, aanpakken en voorkomen
Infoblad voor leerkrachten (po en vo) met informatie en tips over het aanpakken van (online) pesten in de klas en het werken aan een positieve en veilige groep.Wet Veiligheid op school
Scholen in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs zijn op basis van de wet Veiligheid op school verplicht zorg te dragen voor een veilige school. U leest hier wat de wet inhoudt en u krijgt verwijzingen naar tools en informatie die u helpen bij het in de praktijk brengen van de verplichtingen.