Primair Onderwijs
Voortgezet Onderwijs
MBO
Creëer een sociaal veilige sfeer op school
Seksueel misbruik en ontucht zijn strafbare vormen van gedrag. Scholen kunnen hiermee te maken krijgen doordat bijvoorbeeld leerlingen onderling seksueel grensoverschrijdend gedrag vertonen of doordat personeel ontucht pleegt met leerlingen. Wat houden beide begrippen in? Wat kan en wat moet de school doen als het voorkomt?
Seksueel misbruik of seksueel geweld omvat alle seksuele handelingen die iemand gedwongen wordt uit te voeren, te ondergaan of getuige van te zijn. Bijvoorbeeld gedwongen worden iemand seksueel te bevredigen, zich voor iemand moeten uitkleden, aangeraakt worden of in een lichaamsopening binnengedrongen worden. Verkrachting en aanranding zijn vormen van seksueel misbruik en zijn strafbaar volgens het Wetboek van strafrecht.
Onder ontucht wordt verstaan het plegen van handelingen met een seksuele strekking in strijd met de sociaal-ethische norm. De rechter bepaalt welke vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag strafbaar worden gesteld op basis van ontucht. Zo is het stiekem maken van naaktfoto’s van iemand onder de douche, zonder dat diegene daar weet van had, aangemerkt als ontucht. Een leraar die foto’s van zijn ontblote en stijve geslacht aan een minderjarige leerlinge stuurde, werd daarentegen vrijgesproken van ontucht door de rechter.
Regelmatig verschijnen berichten in het nieuws over medewerkers van school die worden verdacht van ontucht of daarvoor zijn veroordeeld. Scholen die te maken krijgen met ontucht plegend personeel zijn verplicht dit te melden bij de vertrouwensinspectie en aangifte te doen.
In geval van aanranding of verkrachting van een leerling door een medeleerling worden ouders ingeschakeld. Hen wordt gewezen op de mogelijkheid om aangifte te doen.
Bij een vermoeden van seksueel misbruik in de thuissituatie volgt de school de stappen van de Meldcode.
De school kan preventieve maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat ongewenst gedrag van personeel wordt voorkomen. Denk aan:
Dit artikel is gekoppeld aan de volgende thema’s
Andere kennisbank artikelen over dit onderwerp.
Spel over gewenst en ongewenst gedrag op school. Bedoeld voor onderwijsteams of om te spelen met leerlingen of ouders in het primair onderwijs. Naast de versie voor het primair onderwijs is er ook een versie voor het voortgezet onderwijs en mbo.
Spel over gewenst en ongewenst gedrag op school. Bedoeld voor onderwijsteams of leerlingen. Naast de versie voor het vo en mbo is er ook een versie voor het po.
Deze Modelgedragscode voor schoolmedewerkers is een hulpmiddel voor scholen om een eigen gedragscode op te stellen. Het biedt richtlijnen voor gewenst gedrag van personeel.
Met de Checklist Omgaan met Calamiteiten in het Onderwijs weet iedere onderwijsprofessional hoe te handelen als een calamiteit plaatsvindt in of rond de school.
In dit artikel krijgen schoolleiders en -bestuurders informatie over de ontwikkelingen rond de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en antwoord op veel gestelde vragen.
Wij zijn Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Dit doen wij door:
Meld je net als 13.000 anderen aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand actuele informatie over sociale veiligheid op school.